pátek 13. ledna 2017

Londýn

Budova Národní galerie na Trafalgar Square

Zdravím! :)

Při návštěvě Anglie je nezbytností podívat se do Londýna. A i já ho samozřejmě navštívila. Strávila jsem zde jeden den s nabytým programem, kdy mi nejlepším přítelem byl můj mobil, který sloužil jako navigace. Kdo v dnešní době potřebuje mapu? Chraňme lesy a využívejme moderní technologie :)

Cesta začala v 7 ráno na vlakovém nádraží v Tonbridge. Odtud jsem vlakem jela do Londýna na nádraží Charing Cross, které je v centru Londýny, jen pár minut od Trafalgar Square. Zde cesta začíná. Když přijedete do Londýna o víkendu před devátou hodinou, věřte, že nikde nebude ani živáčka. Zato okolo 12 hodiny bude všude narváno. :) 

Ještě bych ráda dodala, že jako dopravní prostředek mi celý den sloužily jen moje nohy, takže žádné tipy na cestování metrem vám dát nemůžu. 

Po vystoupení z vlaku se vydávám cestou na již zmíněné náměstí Trafalgar. Několik metrů vysoká socha kapitána Nelsona je dominantou celého náměstí a nejde ji přehlédnout. Další krásou je fontána přímo před Národní galerií. Od muzea vede cesta dál k Big Benu po ulici Whitehall, kde můžete vidět muzeum Horse Guards, Úřad vlády a pokud zahnete na 10 Downing street, tak i sídlo premiéra. 

Po cestě k Big Benu vidím v dálce St Margaret's Church a Westminster Abbey. Big Ben i celá sněmovna jsou zahalené v mírné mlze podzimního rána. Procházka okolo Temže je krásná, ven se pomalu skrze mraky dere sluníčko, Londýn se probouzí. Projdu přes Lambreth Bridge do parku okolo sněmovny. Dál k Westminstr Abbey, který jsem předtím jen minula. Krátká návštěva St Margaret's Church a pak už hurá k Buckinghamu.

Blíží se poledne a s ním výměna stráží před palácem, takže se tu začíná scházet spousta turistů. Nic pro mě, nemám ráda přeplněná místa a tak se vracím zpět z Národní galerii, které už teď bude otevřené, čeká mě tedy prohlídka obrazů. Před muzeem je spousta pouličních umělců, kteří se snaží obrat turisty o pár liber. Ano, i u mě se jim to podařilo. :D

Po hodinové prohlídce obrazů jsem hladová a tak namířím do blízkého fast foodu. Buď není moje angličtina tak dobrá, jak jsem si myslela nebo je ta slečna za pultem také cizinka, nakonec se mi ale daří objednat, vím jistě, že příště využiju dotykovou obrazovku a objednávku si naklikám sama. Sednu si před muzeum na lavičku, jím a sleduju okolí. Ještě teď když píšu tenhle článek, téměř půl roku po návštěvě, stále cítím jen studený Londýnský vítr, mám chuť se tam vrátit. 

Nákupy na Oxford Street nesmí chybět. Po cestě míjím divadlo, ve kterém se právě chystá premiéra Harry Potter Cursed Child, lidé stojí dlouhou frontu a kdo nemá lístky předem, nejspíš se dovnitř ani nedostane. Z Oxford Street mě nohy vedou ke Katedrále Svatého Pavla, dále pak přes London Bridge podél Temže až k Tower Bridge, kde musím asi 20 minut čekat, než proplují lodě, které čekají, než se most zvedne. Mezitím projdu okolní Městskou radnici. Moji cestu zakončuje procházka okolo pevnosti Tower, která už je v té době pro veřejnost zavřená. Nakoupím tedy pár suvenýrů a pohledů pro známé a najdu vlak zpět do Tonbridge, Londýn opouštím ze stanice London Bridge a nechávám ho za zády. Na shledanou, zase příště Londýne, ráda jsem viděla alespoň nějaké tvé krásy, určitě jsme se neviděli naposled. 
Eleanor Cross před budovou nádraží Charing Cross




Národní galerie



Kapitán Nelson, Trafangar Square




Úřad vlády

Památka ženám 2.SV


Westminster Abbey

Big Ben


London's Eye

Pohled na City z mostu u Big Ben



Buxton memorial




Buckingham
St Margaret's Church




St Paul Church


Pevnost Tower a Tower Bridge




A co vy? Byli jste v Londýně? Co se vám nejvíc líbilo? A jestli ne, chcete se tam podívat? :)

5 komentářů:

  1. jeej rada som si takto pripomenula moje zážitky z Londýna, mne najviac učaroval Hyde park, kde som poldňa strávila sama, prechádzkami, ležaním , juj :) chýba mi niečo také tu. svoje čaro mala aj Oxford street, preplnená, rušná, chaotická a ten Primark fuu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no přesně ten Primark byl šílený :D nakonec jsem tam toho moc nevzala a nechala jsem velký nákup do Maidstone, kde to bylo mnohem klidnější :)

      Vymazat
  2. Do Londýna se chystáme v květnu. Už se těším - byli jsme tady naposled před 11 lety na svatební cestě. Teď to ale se třemi dětmi bude mít jiný rozměr :D

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě si to užijete i s dětmi, jen to bude určitě náročnější :D :)

    OdpovědětVymazat
  4. Londýn je můj sen, vím že se tam jednou podívám, ale děkuji za fotky, alespoň jsem zase o něco více natěšená až tam pojedu ♥

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za veškerou zpětnou vazbu ♥