čtvrtek 19. ledna 2017

Cestování a peníze část 2

Zdravím :)

Jak jsem slíbila v článku Cestování a peníze 1, tak je tu druhá část, která se bude zabývat způsobem jak ušetřit na cestách, protože cestování není jen pro bohaté a nepotřebujete vůbec velký kapitál.

1. Cestování ve skupinách
Např. v Anglii se nám vyplatilo cestovat ve skupině zejména vlakem, skupinová jízdenka vyšla o 5 a více liber lépe, než jet single. Navíc ve více lidech je to větší zábava, i když složitější na organizaci. Stejně tak pokud se domluvíte a vezmete auto, tak po rozpočítání nákladů na benzin či naftu budou výdaje snesitelné a navíc budete pány svého času.


2. Sledujte akční letenky/jízdenky

V Praze před nástupem
Pokud si plánujete cestu předem, sledujte portály s letenkami (např. SkyScanner), můžete narazit na zajímavé ceny. Např. Minulý týden nabízel RyanAir letenku do holandského Eindhovenu za 259,- a to už se vyplatí :) Stejně tak bookování jízdenek předem vám může ušetřit velkou část financí. Pro vyhledávání a nákup letenek i jízdenek doporučuji využít Anonymní okno (u prohlížeče Chrome Ctrl + Shift + N), vyhnete se tak reklamám. Určitě to znáte, jste na Youtube a najednou vpravo nahoře jízdenky do destinace, kterou jste hledali a cena 3x vyšší. Je to otravné :D


3. Stopování
Pokud máte odvahu na stopování, je to nejlevnější způsob dopravy - zdarma. Poznáte nové lidi, místní vám můžou dát skvělé typy na výlet, které se od cestovky zkrátka nedozvíte. Raději ale nikdy nestopujte sami, zejména pro ženy to může být nebezpečné, opět bych volila spolucestování. :)

4. Booking.com pro ubytování
Pokud chcete bydlet někde v hotelu/penzionu/hostelu, je skvělé využít portál booking, kde najdete přehledně všechny vaše možnosti. Zároveň, pokud nevíte, kam chcete jet, vám portál nabízí nejzajímavější místa s popisem, co vám nabízí a najde vám i ubytování. V mnoha případech nemusíte platit žádnou zálohu a celé ubytování platíte až na místě, pokud by se stala nějaká nečekaná událost a vy na místo určení nedorazili, nemusíte se bát, že přijdete o peníze.
Naše společná super obří kuchyň v Anglii :)

5. Couchsurfing ubytování
Další užitečná stránka Couchsurfing, kde si můžete plánovat svoje cesty a hledat ubytování zdarma. Jsou zde totiž lidé, kteří vás ubytují u nich doma. Je to skvělý způsob jak se seznámit se zajímavými lidmi, poznat místní kulturu. Na oplátku jim můžete dovést něco zdejšího, půl litr dobré slivovice určitě nebude k zahození. Stejně tak na stránkách můžete nabídnout váš dům někomu jinému za přespání. A na stránkách se také můžete zapojit do různých seminářů, přednášek či seznamovacích akcí, kdo ví, třeba tak najdete parťáka na cestování. :)

6. Vlastní místo na spaní
Pokud nepotřebujete denně pohodlnou měkkou postel, můžete si vzít spacák a stan a ustlat si prakticky kdekoli. Pozor ale na zákony zemí, do kterých míříte, někde může být stanování zakázáno. Většinou je to ale naopak a tak si můžete užít večerní výhled na hvězdy z louky daleko za městem, kde vás nebudou rušit pouliční světla. A pokud stan nechcete zvolit jen kvůli hygieně, tak se nebojte, vždy se najde v okolí nějaký hostel či penzion, kde vás nechají za poplatek osprchovat. :)

7. Jídlo
Vaření na cestách :)
Pro mě je velký problém ušetřit na jídle. Základním pravidlem je sníst napřed zásoby, které máte s sebou a až potom nakupovat další. S tímhle mám problém třeba i na fesťáku, kdy mám plno věcí, ze kterých si můžu sama uvařit, ale v rámci úspory času raději sáhnu po klobásce s chlebem nebo klínku pizzy. A po pár porcích moje peněženka pláče, protože, co si budeme povídat, je to předražený :D Takže vždycky se snažte nakupovat dlouhotrvající potraviny, zejména pokud nemáte k dispozici ledničku a napřed zpracujte už nakoupené suroviny, ať pak nevezete zbytečně jídlo domů.


A jak šetříte na cestách vy? :)

3 komentáře:

  1. V anglii jsou vlaky drahé. Pokud víte datum dlouho dopředu, sledovala bych megabus. Při vypuštění jízdenek do světa je můžete ulovit i za 1£ a to klidně z Londýna až do Glasgow :)

    OdpovědětVymazat
  2. ja už dlho uvažujem nad vyskúšaním Couchsurfingu ale ešte som sa neodhodlala... určite je to super, ale bojím sa neznámeho :D

    dazzlera.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. Aj keď všetky typy aktívne využívam, je to pekne zhrnutý článok:) couchsurfing je skvelá vec ako ušetriť peniaze, nakoľko ubytovanie býva drahou položkou, avšak po mojej skúsenosti si radšej zaplatím za ubytovanie, nakoľko rada si rieši svoj program a často krát couchsurferi očakávajú nejaké to hang-out-ovanie:D
    The Noela

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za veškerou zpětnou vazbu ♥