pondělí 9. ledna 2017

Cestování a peníze

Zdravím! :)

Určitě jsou mezi vámi tací, kteří si myslí, že cestování znamená spoustu peněz, že tyhle peníze nemají a tím pádem si to nemohou dovolit. Omyl! Pojďme se v článku podívat na možnosti získání peněz. Chtěla jsem původně spojit možnosti vydělávání a možnosti ke snížení nákladů na cestách do jednoho článku, ale kvůli velkému množství informací se bojím, že by byl článek moc náročný, takže se dnes podívejme jen na vydělávání.

Pokud jste studenti střední školy, bude pro vás vhodné najít si brigádu, kterou můžete dělat především přes víkendy. Výpomoc v hospodě, restauraci, ve skladu nějakého obchodu, hlídání dětí. Cokoli, o by vás alespoň trošku bavilo. V případě vysokoškoláků je hlavní přizpůsobit si rozvrh tak, aby bylo možné v práci trávit víc času a víkendy věnovat dalším činnostem. Já mám pro příklad dohodu ve firmě na pozici asistentky personalistiky. Je to čistě na vás po jaké nabídce sáhnete. To bude váš hlavní příjem na budoucí cesty.



Dále je nutné uvědomit si, že kromě aktivního příjmu, který se vyznačuje tím, že pokud práci pravidelně nevykonáváte, nemáte příjem, existuje i pasivní příjem, ze kterého vám proudí peníze, i pokud se mu přímo nevěnujete. Po sehnání hlavního příjmu, který pro vás bude tedy víkendová brigáda můžete začít budovat další aktivní příjmy:


  1. Prodejte, co nejpotřebujete - určitě to znáte, ty úžasný jeany jste prostě v obchodě nechat nemohli! A pak co? V lepším případě jste si je vzali jednou na party a jednou do školy a hotovo. Starý kompaktní foťák nahradil iPhoneS5? Už nemáte tolik času na čtení jako dřív a víte, že ty knížky už jsou stejně jen aby nebyly police prázdné? Prostě to prodejte! Je spousta fb stránek určených na prodej věcí, nebo stránka Vinted a nebo pokud jde opravdu o vzácné kousky, nejlíp je prodáte v bazaru nebo antikvariátu :)
  2. Příležitostné přivýdělky - v případě, že u vás v obci nebo městě budou volby, nebojte se přihlásit jako člen volební komise. Nebojíte se jehel? Můžete jít dát plazmu a taky si ještě něco přivydělat (spíš jde o kompenzaci času, který strávíte na klinice, žádnej vodvaz to nebude)
  3. Tvořte! - vypadá to jednoduše a je to jednoduché! Chce to jen trošku fantazie a hlavně chuť do práce. Vytvářet a prodávat se dá v podstatě cokoli - náramky přátelství, pletené košíky, pomalovaná trička, vyšívané ubrusy. Prostě jen záleží na tom, co vám jde a v čem jste lepší než ostatní. Protože právě kvůli velké konkurenci musíte nabídnout něco lepšího než ostatní.
  4. IT expert? Ano prosím! - umíte vytvářet www stránky, pracovat s grafikou, kvalitně a na úrovni sociální stránky? Možná právě vás nějaká firma hledá, zkuste oslovit někoho v okolí s nabídkou. :) 
Nejedu na dovolenou,
prodávám, co nenosím :D
Doporučuji vybrat alespoň jeden vedlejší aktivní příjem, pokud vám to časové možnosti dovolí. Pokud ne, je třeba se dvakrát tolik zaměřit na pasivní příjmy:
  1. Akcie a dluhopisy - pro tento příjem musíte mít dostatek finančních prostředků a tak trošku umět vidět do budoucnosti. Dluhopisy jsou sice bezpečnější varianta, ale příjem ve formě úroků přijde často až v době splatnosti dluhopisu a jednorázově. Z akcií plynou dividendy, jejich velikost záleží na tom, jak dobře si firma vede a jaký máte ve firmě podíl.
  2. Pronájem - co si budeme nalhávat, pozemky a stavby jsou v dnešní době zlatý důl. Nemáte pozemek, který by se dal pronajmout jako zemědělská půda? Ročně vám bude chodit nájemné podle rozlohy. Máte chatu na zajímavém místě? Jejím pronájmem si také můžete přilepšit.
  3. Propagace - pokud nemáte ani peníze na investice ani nejste vlastníkem nemovitosti, pořád jsou tu možnosti. Jednou z nich je propagace. Pokud máte auto, můžete oslovit firmu, která si na vašem autě udělá reklamu. Pokud nechcete mít auto samou nálepku, existuje program affiliate, kde si najdete firmu, kterou chcete zastupovat a získáváte jim prodeje. Z každého produktu, který se díky vám podaří prodat, máte procento z ceny. Pokud vlastníte úspěšný blog/kanál na Youtube/FB stránku, můžete nabídnout firmám,aby na vaše stránky umístily reklamu. A ať neopomineme ani Instragram, pokud máte dostatek followers a zajímavé fotky, jistě si vás brzy někdo všimne, časopisy čím dál častěji hledají fotografie k odkoupení do svých článků právě na instragramu.
  4. Online dotazníky, reklamy - jeden čas jsem si myslela, že vydělám velký peníze na programu, který vám na mail posílá reklamy a za každou odkliknutou reklamu dostanete asi 50 halířů. Ale nikdy mi to nevydrželo víc jak měsíc. To stejné dotazníky, vyplnila jsem dva, tři a pak už jsem se na stránku nikdy nevrátila. Jak tohle ale souvisí s pasivním příjmem, když se tomu musí člověk velice aktivně věnovat a často výdělek za promarněný čas ani nestojí za to? Další možnost totiž je zvaní přátel. Pokud to programu přivedete kamaráda a ten vydrží aktivní zpravidla déle než měsíc, dostanete za něj finanční odměnu. Což už je úsměvnější, jen najít tak trpělivé lidi, kteří u programu vydrží :D
Hlavně myslete na to, že budování pasivních příjmů je z hlediska času běh na delší trať a tolik žádané výsledky často nepřijdou hned. Když ale vytrváte, jistě přijdou. A spojením s aktivními příjmy najednou zjistíte, že můžete konečně cestovat! :) Nejtěžší je, alespoň pro mě, šetřit. A tak jsem si dala slib, že z každého příjmu si 20% dám bokem na budoucí cesty a zbytek je pro mě teď a tady, abych se kromě těšení na budoucnost, mohla těšit i z přítomnosti. 

Moc děkuji, pokud jste článek dočetli až sem! :) A pokud máte vlastní zkušenosti, budu ráda, když se o ně podělíte v komentářích. 

Nakonec ještě menší ukázka:
Chytlo mě vyrábění lapačů snů, není to vůbec složité :)


Náramky, ať už z bavlnek či korálků jsou také skvělá volba :)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za veškerou zpětnou vazbu ♥