pondělí 16. ledna 2017

Dostaň se do formy


Zdravím :) 

Dnes bych se ráda věnovala otázce stravování a s ním spojeného životního stylu. Je první měsíc v novém roce a spousta lidí si dává novoroční předsevzetí. Proč ne? Nový rok dodává spoustě lidem pocit, že právě teď je ten správný čas něco změnit. Ruku na srdce, kolik takových předsevzetí ale vydrží do jara? 

Pokud jste si právě vy dali předsevzetí, že uděláte něco pro sebe, svoje tělo a svoje zdraví, bude tento článek hlavně pro vás. :) POZOR, nejsem žádný odborník a pokud máte zdravotní problémy, tak v první řadě vše konzultujte se svým lékařem. To, že tento systém funguje na mé tělo nutně nezaručuje, že bude mít stejný výsledek i u vás, znám ale spoustu lidí, kterým funguje. :)
Všechno to začíná v hlavě, psychika je totiž největší čaroděj a pokud tomu co děláte opravdu nevěříte a opravdu to nechcete, nebude to fungovat. Pokud ale víte, že je to opravdu to, co chcete, tak to půjde skoro samo. :) Hlavní je neříkat si v hlavně "musím", ale "chci"! Žádné "Musím si zlepšit fyzičku, abych na výletě nefuněl do toho kopce", ne, řekněte si "Chci lepší fyzičku, abych to na výletě všem natřel a překvapil je!" Tohle slovíčkaření dělá pro vaši psychiku hodně a i když to možná nevnímáte, vaše podvědomí ano.

Když máme za sebou musím/chci, je třeba zamyslet se nad stravováním. Pokud máte pocit, že máte nějaká kila navíc, nebo jste nafouklí či máte problémy se zažíváním, s největší pravděpodobností bude zakopaný pes ve vašem jídelníčku. Žijeme zkrátka v uspěchané době a tak se bohužel spěchá i u jídla. 

Zorganizujte si čas


Rada nad zlato, že? Ale je to tak, hlavním úkolem je dostat do svého nabitého dne 5 - 6 jídel denně:
  • snídaně - sklenice vody (může být s citrónem), ovesná kaše, lívance, müslli, výběr je na vás, přidejte ovoce, zejména teď v zimě je potřeba dostatek vitamínů
  • svačina - celozrnné pečivo, sýr, zelenina
  • oběd - neodbývejte obědy v čínských restauracích, nevynechávejte ani polévku. Můžete se inspirovat na konci článku např. pečenými žampiony plněnými nivou s bramborem nebo si dejte kuřecí kousky se sójovou omáčkou a sezamem a kus kus :) 
  • odpoledne dvě svačiny - můžete si dát zeleninový salát nebo třeba chleba s nějakou dobrou domácí pomazánkou, hlavní je ke všemu spoustu zeleniny
  • večeře - pokud máte navařeno dopředu na několik dní, klidně si dejte stejné jídlo jako na oběd jen přílohu úplně vynechejte nebo si k tomu dejte třeba jen krajíc žitného nebo celozrnného chleba :) 
Jezte v intervalech 3-4 hodin. Vždycky si na sebe udělejte chvilku, práce se bez vás 10 minut nezhroutí a vaše tělo vám poděkuje. Častým jídlem nastartujete metabolismus a vaše tělo přestane schovávat na horší časy, protože přestane mít pocit, že ty horší časy přijdou. Pokud opravdu nemáte čas jít, můžete si připravit smoothie a vypít ho místo jednoho jídla. Moje oblíbené je z banánu a černého rybízu.

Někomu pro lepší figuru a kondici bude stačit tato změna stravovacích návyků, protože už nyní mají dostatek pohybu, někdo bude muset pohyb přidat. 

Co když nemáte rádi sport? 


Ano, i já jsem s touto otázkou zápolila. Bavilo by mě běhat, ale v době, kdy jsem se o běhání snažila jsem ještě kouřila a prostě jsem to neudýchala. V posilovně jsem naprostý antitalent, stejně tak kolektivní sporty jako třeba basket a volejbal. Nakonec jsem koupila in line brusle a zjistila jsem, že tento sport mě velmi baví a při jízdě je to pro mě dokonce určitá forma relaxu. Chápu, že ne každý má možnost na brusle vyrazit. Sama jsem s tím napřed zápolila, nejbližší cyklostezka na brusle je +- 30 km. Nebo byla, měla jsem to štěstí, že zrovna jednu kratší otevřeli asi 15 km daleko, což už se dá třeba i spojit s kolem. Nikdo ale netvrdí, že musíte podávat sportovní výkony, své udělá i procházka po okolí. Vezměte psa - pokud nemáte svého, tak nabídněte venčení v sousedství či v blízkém útulku a běžte se projít, pět, deset kilometrů, je to na vás, ale chůze je pro tělo to nejlepší, co můžete udělat. Pokud vám chybí motivace a máte rádi hádanky, zkuste se zapojit do Geocatchingu. Tzv. kešky najdete určitě i ve svém okolí a proč si neudělat sobotní výpravu a pár jich nenajít? :) A ještě uděláte i něco pro sebe. 

Dostatek spánku a pozitivní myšlení


Tyhle dvě věci jsou lék snad na vše. Unavené tělo se hůř vyrovnává s nástrahami okolí a negativismus vede k depresím, deprese k dalším zdravotním problémům a problémům s nespavostí. Myslete pozitivně, však ono to vždycky nějak dopadne, nic není tak zlé jak se zdá, když se obklopujete těmi správnými lidmi. 

Přeji všem úspěch v roce 2017 a spoustu nachozených kilometrů. 


Snídaně - ovesná kaše, slunečnicová a chia semínka, jahody, kešu oříšky
Kakaový dortík s bílým jogurtem
Kuřecí kousky se sojovou omáčkou, brambory ve slupce s pórkem, zelenina
Pečené žampiony plněné nivou, brambor, zelenina
Osvěžení v parném letním dni - čerstvé ovoce, býlí jogurt a hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa
A jaké zvyky ve stravování máte vy? Jaké jídlo máte nejraději? Děláte nějaký sport, ať už závodně nebo rekreačně?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za veškerou zpětnou vazbu ♥