úterý 16. ledna 2018

Budapešť a ubytování přes AirBnB

Čaute.

Vloni na Velikonoce jsme se s kamarádkama rozhodly, že se oprostíme od všech vyšinutých morbidních a sadistických zvyků, které se s tímto svátkem v česku pojí, a tak jsme se rozhodly koupit jízdenky, zamluvit ubytování a vyrazit na výlet.
Parlament
Rybářská bašta

Vybraly jsme si cenově dostupné Maďarsko, konkrétně hlavní město Budapešť. Ubytování jsme začali vyřizovat někdy na přelomu únor/březen přes portál Air BnB. Pro ty z vás, kdo jste dosud neměli tu čest, tak Air BnB je portál, který je v poslední době v česku velmi diskutovaný, protože na něm lidé nabízejí svoje nemovitosti, ať už celé byly, domy, apartmány či jen pokoje k pronájmu za cenu, která je často mnohem nižší než cena hotelů, hostelů či penzionů, ale zároveň nabízí i útulnost domácího prostředí či luxus, za který jinde zaplatíme majlant. Což je, stejně jako služba Uber, považováno za protiprávní podle české právní legislativy. Díky bohu, stále u nás funguje, chci ji využít i pro letní dovolené po česku. :)

Vybraly jsme si tedy byt, který se nám líbil, byl v centru Budapeště, měl připojení k internetu, ledničku, rychlovarnou konvici, přímotop, televizi a na 3 dny (dvě noci) nás to vyšlo včetně poplatků za úklid a servisní poplatek 2055 Kč. Čili 685 Kč na osobu.

Pro cestu jsme vybraly autobus RegioJet, trasa Brno – Budapešť – Brno nás stála 777 Kč na osobu. Původní plán byl jet vlakem, ale na informacích ČD mi řekli, že zpáteční jízdenka by nás vyšla cca 1200 Kč na osobu, a to už je značný rozdíl. Naštěstí jsou autobusy RJ pohodlné, a tak nám cesta utekla.

První den jsme se ubytovali, seznámili se s naším hostitelem, který bohužel ale na celý víkend odjížděl s rodinou pryč, tak nám nechal pouze manuál, kde byly i tipy, co ve městě nevynechat a kde se dobře a levně najíst místního jídla. Potom jsme vyrazily prozkoumat město a podívat se na památky. Náš byt byl kousek od vlakového nádraží Nyugati, přes Margretin most jsme přešly na druhou stranu řeky, odkud jsme měly nádherný výhled na budovu parlamentu, odtud jsme se vydaly směrem k Rybářské baště. Po cestě byl krásný kostel svaté Anny a nová moderní budova Ministerstva zahraničních věcí a obchodu. Náš cíl vyžadoval zdolání schodů. Velké spousty schodů. Ale stálo to za co. Rybářská bašta a Matyášův chrám jsou jedny z nejkrásnějších staveb, který jsem viděla. Prošly jsme davy turistů na nádvoří Budínského hradu a náš den zakončily v restauraci s výhledem na osvětlenou budovu parlamentu s názvem Pizza Eatalian, protože dá přece rozum, že v Maďarsku si dáme italskou kuchyni.

Druhý den byla na programu návštěva tržnice, prostě z Maďarska musíte dovést papriku a klobásky, jinak vás doma vydědí, bazilika sv. Štěpána, na Elizabeth square se mi povedlo málem ztratit mobil, po luxusní Andrássyho třídě, kde najdete obchody světových značek jako Guess, G. Armani, Burberry a další, jsme se dostaly až na Náměstí hrdinů. Naše cesta měla vést do Zoologické zahrady. Měla… Dosud jsem nezmínila fakt, že ani jedna z nás 3 neměla zaplacená data v zahraničí (v té době stále ještě musel být aktivní roaming na poplatek) a orientovaly jsme se pouze pomocí tištěné mapy a průvodce s pár maďarskými frázemi. Stačilo ale jedno špatné zahnutí a ztratily jsme se. Dostaly jsme se do průmyslové zóny, kde se jeden bál o holý život. Mosty přes koleje byly v šíleném stavu, bála jsem se vůbec jít na schody, které na most vedly, protože vypadaly, že se každou chvíli zřítí a my budeme jako v nějakém šíleném hororu. V šoku z toho, co vidíme, jsme všechny 3 úplně zapomněly celou situaci dokumentovat. Za hodinu jsme se z té šílenosti, která snad ani nemohla být takový kousíček od historického centra, dostaly pryč a ocitly se před bránou ZOO. Můj osobní názor je, že například ZOO v Lešné je prostě nejkrásnější, ve které jsem byla a jen tak něco ji nepřekoná, na druhou stranu, ta v Budapešti je hodně zaměřená na vodní živočichy a plazy. Tento večer patřil tradiční maďarské kuchyni v jedné místní restauraci a musím konstatovat, že maďarský guláš je spíš naše gulášová polívka. :D 

Poslední den jsme s sebou už museli mít věci, protože byt musel být vyklizený do 10 hodiny ráno a autobus nám jel až někdy odpoledne. Udělaly jsme si proto pouze procházku po Margretině ostrově, který leží na Dunaji.

Rybářská bašta v noci, krásně osvětlená 

Dům teroru, který odkazuje na 2. světovou válku
Matyášův chrám

Celá budova parlamentu

Ministerstvo zahraničních věcí a obchodu

Kostel sv. Any

Ještě jednou Rybářská bašta

...nebo dvakrát :)





Slavný Széchenyiho řetězový most 
Výborná večeře v italské restauraci :)



A dezert nesměl chybět :D

Největší tržnice ve městě

Tak tady určitě jíst nebudeme...


Nebýt téhle fotky, nemám mobil :D Až když jsem chtěla kolo vyfotit, zjistila jsem, že zůstal na laveččce, kde jsme seděly 

Maďarský guláš :)

Bazilika sv. Štěpána

Panorama se nepovedlo tak, jak jsem chtěla... Ale aspoň takto teda: Náměstí hrdinů

Dokumentovat se musí všechno :D


Tohohle bobinka bych chtěla domů :D

Na posílení :)
Tohle nás trošku šokovalo. Místní metro
Zřícenina na Margaretině ostrově 

Byli jste v Budapešti nebo se chystáte? A jaké je vaše nejoblíbenější evropské město? :)

4 komentáře:

  1. Moc pěkné fotky a článek :)Musel to být parádní výlet :) Budapešť mě také láká a ubytování přes Airbnb se zdá jako ideální způsob, jak tento sen uskutečnit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Budapešť mě láka už hrozně dlouho, ráda bych odtamtud našla nějaké levnější letenky do Asie (často se objevují) a spojila to, třeba příští rok :) Skvělé fotky, očividně jste si to užili na maximum!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý vidět Budapešť i z jiného pohledu ! :) Fotky máš taky moc pěkné a nezoufej, já zase neviděla věci, které jsi viděla ty! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek, hodně jsem už slyšela o ubytování přes Airbnb a sama bych to někdy chtěla zkusit. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za veškerou zpětnou vazbu ♥