Ahojte 😊
Už je únor a náš mrazák stále praská ve švech od všeho toho
zamrazeného ovoce, které jsme do něj v létě nacpali. A tak jsem si říkala,
co bych s ním mohla udělat. Kromě toho, že si ho ráno přidávám do snídaně,
mě napadl koláč. 😊 Btw. Chtěli byste třeba i inspiraci na
snídaně?
Ale protože s novým rokem se snažím i trošku lépe jíst,
rozhodla jsem se recept trošku upravit, konkrétně místo obyčejného cukru jsem
použila třtinový a místo klasické mouky jsem zkombinovala mouku špaldovou a
žitnou. A co víc, je to super jednoduchý, žádný kynutí těsta ani šlehání bílků
do sněhu.
Budeme potřebovat:
- Na těsto
- 130 g špaldové mouky
- 70 g žitné mouky
- 80 g třtinového cukru
- 3 střední vejce
- Prášek do pečení nebo jedlou sodu
- Rostlinný olej (asi 8 polévkových lžic)
- Bílý jogurt
Na posyp:
- Ovoce dle vlastní volby – já mám černý rybíz – čím víc, tím líp
- 10 g másla
- 5 lžic žitné mouky
- 5 lžic třtinového cukru
Postup:
- Mouku, vejce, cukr, prášek do pečení, jogurt a olej ručním šlehačem vyšleháme do jemného těsta.
- Pečicí formu vymažeme tukem nebo vyložíme papírem (TIP: pečicí papír napřed namočte, lépe se přizpůsobí tvaru formy)
- Posypeme vybraným ovocem.
- Z másla, mouky a cukru uděláme smícháním drobenku, kterou posypeme ovoce.
- Koláč pečeme na 170 stupňů 25 minut v horkovzdušné troubě, dokud okraje nejsou zlaté.
mňám vyzerá fantasticky <3
OdpovědětVymazatTento koláč to je čistá klasika :) Mám ho veľmi rada :)
OdpovědětVymazatpartofnicol.blogspot.sk