neděle 8. ledna 2017

Farma Victoria

Zdravím. :)

Určitě se najdou tací, které by zajímalo, jak jsem se vlastně dostala do Anglie a co jsem tam dělala. Tomu se budeme věnovat v tomhle článku a kdyby vás napadlo něco, co jste se tu nedozvěděli, tak napište do komentářů a já se pokusím odpovědět dodatečně, případně pokud to bude něco, co se bude opakovat, tak to do článku doplním.

Jak to teda vše začalo. Potkala jsem po dlouhé době kamarádku z dětství, která se ze sousedství před několika lety odstěhovala. Zrovna se z Anglie vrátila a byla z toho nadšená, vyprávěla mi o místech, kde byla, o lidech, o práci a všechno znělo moc fajn, ale nevěnovala jsem tomu zase až takovou pozornost, byla to prostě přátelská konverzace, kde se během krátké doby snažíte dohnat dlouhé roky, co jste se neviděli. Padlo tedy mnoho dalších témat a nakonec už se mi vše pletlo.

Pak jsem ale jednou doma nad kamarádčiným vyprávěním přemýšlela, líbilo se mi to a tak jsem začala se zařizováním. Ozvala jsem se znovu kamarádce, jestli by byla tak hodná a mohla mi dát kontakt na místo, kde byla, samozřejmě souhlasila. :)

A protože jsem měla velké problémy s délkou článku, rozhodla jsem se dál pokračovat formou rozhovoru :)



Jak jste jeli? 
Letěli jsme se společností Smart Wings z Prahy do Londýna letiště Gatwick, potom dvakrát vlakem, jednou autobusem a ještě kousek pěšky. Letenky nás vyšly na 7500,- zpáteční + pojištění na celou dobu pobytu, vše pro dva. V ceně bylo i 15 kg odbavené zavazadlo a 5 kg příruční.

Kam jste jeli?
Jeli jsme na rodinou farmu Victoria u městečka Hadlow v "kraji" Kent, asi hodinu cesty od Londýna jihovýchodně.

Kde jste bydleli?
Ubytování jsme měli zařízené přímo od majitelů farmy a bylo vlastně v areálu. Bydleli jsme v move housech, což je něco jako karavany ale nejsou na kolech, byli jsme na pokoji 4. V jednom dalším "karavanu" byla jídelna a provizorní kuchyň - mikrovlnka, mrazák, ledničky, toustovače, topinkovače a asi 100 metrů od nás byla administrativní budova kde jsme měli sprchy, toalety a velikou kuchyň.

Kolik vás tam bylo a jaké národnosti?
Když jsme v půlce srpna přijeli, bylo nás tam asi 20 + supervisoři, ti byli vesměs slováci až na jednu polku a jednoho angličana. A těch 20 dalších pickerů jsme byli všichni češi, postupem času je to začalo různě střídat, přijelo 6 poláků a rumun s rumunkou, když jsme na konci září odjížděli, u těch 20 původních tam bylo už asi jen 5 lidí a dalších 30 - 35 dojelo nových.

Co jste sbírali a za kolik?
V Anglii je nejnižší hodinová sazba asi 7 liber. Hodinovkou pracovali ti, co byli v packhousu (balírna) nebo ti, co dělali tinning (protrhávání, prostříhávání). My, co jsme sbírali, jsme byli placení od bedny (cca 12 kg švestek) 1,5 libry/bedna nebo od binu (250 - 300 kg jablek) podle druhu jablka 10 - 17 liber/bin. Sběr probíhá ve dvojících, takže částky musíte dělit dvěma. Zkušení pickeři mohli na dobrých stromech udělat ve dvojici i 12-14 binů, což vychází potom třeba o přes 80 liber na osobu na den, což je super. Nedalo se ale pracovat každý den. V mailu s instrukcema co mi přišel v lednu bylo 8 hodin denně, 5 dní v týdnu, ale toto se nám snad nestalo ani jednou. Spíš se pracovalo tak kolem 5 - 6 hodin denně a 3 - 4 dny v týdnu, souviselo to se špatnou sezónou.

Co jste jedli?
Tak díky krásné kuchyni jsme si vařili, především ryby, který jsou teda v Anglii levný a moc dobrý :) Na snídani pravidelně čaj, müslli s mlíkem, na svačinu jabka, na oběd tousty, po příjezdu nějakou topinku nebo míchaný vajíčka a večeře bylo velký jídlo. Když jsme byli někde na výletě ve městě, jedli jsme v Mekáči nebo v Subway, KFC stojíí v Kentu za prd (schválně píšu v Kentu, protože kromě Londýna jsem mimo Kent nebyla tak nemůžu hodnotit :D). A jednou jsme se jako ty prasátka jeli najíst do indického Orientu na All you can eat.

Kde jste všude byli?
Paradoxně jsme nejvíc času na cestování měli hned na začátku pobytu, kdy na to nebyly peníze a když už jsme peníze měli, tak se sezóna rozjela a my neměli čas cestovat. Ale hodně času jsme trávili v Tonbridge, asi 8 km od našeho kempu, byli jsme na vycházce u panství Oxon Hoax, které slouží jako lázně, dvakrát jsme byli v Maidstone, hlavně nakupovat, podívali jsme se na Leeds castle, o kterém bude určitě článek a samozřejmě jsme byli v Londýně. V plánu byly útesy Seven sisters, ale bohužel nezbyl čas.

Jestli vás zajímá něco dalšího, pište, ptejte se, budu jedině ráda!
Věž v Hadlow

4 komentáře:

  1. To zní dobře, já bych chtěla takhle jet na ovoce na Nový Zéland :) Forma rozhovoru se mi líbí, dělá článek krásně přehledným!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, právě s přehledností jsem měla původně problém, chtěla jsem napsat spoustu informací a působilo to zmateně. :) Naši sousedé z karavanu že Zélandu přiletěli a hodne lidí se tam teprve chystalo a Anglii brali jako start :) držím palce, Zéland je určitě lepší volba jak pracovně tak zážitkově

      Vymazat
  2. Super článek! Musela to být opravdu skvělá zkušenost!
    Můj blog: Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  3. tak to ste museli mať dobrú skúsenosť, ona najlahšia práca to nieje, ale na nejaký čas to človek ak nieje babovka zvládne :) Ja som bola na prázdninach u známej v Ashforde, Canterbury, Dovery, ale tiež som veľa toho nestihla prejsť a teraz aj lutujem :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za veškerou zpětnou vazbu ♥